اگر از افراد علاقهمند به انواع کیک و شیرینیهای متنوع هستید، حتما یک بار کروسان را چشیدهاید و از بافت نرم و طعم لذیذ آن لذت بردهاید. کروسان یک نوع نان اتریشی بوده که اولین بار توسط یک آشپز فرانسوی با بافت بسیار نرم از خمیر لایهای به همراه کره تهیه شده است. این خوراکی اغلب به عنوان صبحانه یا دسر با مواد مختلفی چون شکلات، انواع مارمالاد یا خامه سرو میشود. این نان محبوب و خوشمزه را به راحتی میتوانید در منزل تهیه کنید. در ادامه با ما همراه بشید تا با کروسان آشنا شده و طرز تهیه کروسان را یاد بگیرید.
آشنایی با تاریخچه کروسان
کروسان، شیرینی که با غذاهای فرانسوی مرتبط است، ریشه در افسانهای مربوط به سال 1683، زمانی که وین در محاصره امپراتوری عثمانی بود، دارد. نانوایان در وین شهر را از حمله قریب الوقوع آگاه کردند که در نهایت منجر به پیروزی شد. برای بزرگداشت این امر، شیرینیهایی به شکل هلال معروف به «کروسان» پخته میشدند که نماد شکست عثمانی با پرچم هلال ماه بود. اگرچه خاستگاه آن اتریشی است، اما کروسان در فرانسه با معرفی ماری آنتوانت به دربار فرانسه شهرت یافت و به نمادی از غذاهای فرانسوی در سراسر جهان تبدیل شد.
نان کروسان چیست؟
کروسان که با نام کروسانت نیز شناخته میشود، یک نوع شیرینی لذیذ و محبوب در بین افراد مختلف در کشورهای جهان است. نوع بافت خمیر کروسان چیست؟ این نوع نان دارای بافت کرهای و چندلایه بوده که از خمیر لایهای با صرف دقت و وقت به دست میآید. کروسانها که تا حد طلایی شدن پخته میشوند، معمولاً به عنوان صبحانه یا میانوعده استفاده میشوند. آنها به شکل هلالی هستند و میتوان آنها را بهصورت کروسان ساده میل نمود یا نسبت به سلیقهی افراد با انواع مواد خوش طعم مانند شکلات، کره بادام زمینی یا گزینههای دیگر مانند ژامبون و پنیر برای فیلینگ آنها، تهیه کرد.
آشنایی با دستور پخت کروسان
اکنون که متوجه شدیم نان کروسان چیست، وقت آن است که با مواد مورد نیاز و روش تهیه این خوراکی خوشمره آشنا شویم.
- مواد لازم برای تهیهی کروسان
آرد نول | 500 گرم |
شکر | 45 گرم |
نمک | 9 گرم |
بهبود دهنده (s500) | 5 گرم |
مخمر خشک | 10 گرم |
وانیل | نوک قاشق |
شیر سرد | 100 گرم |
آب سرد | 200 گرم |
کره برای لمینیت | 270 گرم |
- مواد مورد نیاز برای رومال کروسان
تخم مرغ | 50 گرم |
خامه صبحانه | 15 گرم |
شکر | 5 گرم |
نمک | نوک قاشق |
وانیل خمیر | نوک قاشق |
در ادامه، نحوه درست کردن کروسان را به صورت مرحله به مرحله توضیح خواهیم داد:
- مرحله اول:
ابتدا در یک کاسه بزرگ، آب را با شکر و مخمر خشک مخلوط کرده و تا به عمل آمدن مخمر آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه کنار میگذاریم. در این فاصله وانیل، کره و بهبود دهنده (500s) را مخلوط کرده و سپس نمک و شیر را افزوده و با همزن به آرامی هم میزنیم.
- مرحله دوم:
خمیر مایه را به بقیه مواد اضافه کرده و سپس آرد را سه بار الک کنید تا بافت نرمتری به دست بیاید و آن را آرام آرام به مواد اضافه نمایید. مواد را خوب ورز دهید تا یک خمیر نرم و یکدست به دست آید. بعد از آن، سطح کاسه را با یک پارچه یا پلاستیک پوشانده و خمیر کروسان را برای بهتر شدن کیفیت آن یک شب فریز کنید.
- مرحله سوم:
بعد از خارج کردن خمیرنان کروسان از فریز و رسیدن به دمای محیط خمیر را روی یک سطح آرد پاشی شده با وردنه به شکل مستطیل باز میکنیم. روی خمیر را با کره رومال میکنیم و لایه لایه روی هم برمیگردانیم. توجه کنید لایه آخر را با کره رومال نمیکنیم .خمیر نان کروسان را حدود 15 دقیقه در یخچال گذاشته و سپس خمیر را تا چند مرحله با تعداد لایههای 4 و 3 تایی لمینیت میکنیم. همچنین میتوانید روی سطح آرد پاشیده شده خمیر چند لایه را با وردنه باز کنید. سپس خمیر را مجدد برای 15 دقیقه در یخچال استراحت دهید.
- مرحله چهارم:
اکنون یک خمیر مستطیلی شکل صاف و یکدست لمینیت شده داریم که به دلیل کنترل دمای مناسب آن کره از آن بیرون نزده و به غلتطکهای دستگاه لمینیت نچسبیده است. پس از چند دقیقه که خمیر را در دمای محیط استراحت دادیم آن را با وردنه به شکل مستطیل فرم میدهیم و به شکل مثلثهایی با ابعاد 25 در 12 سانتیمتر با چاقو یا تیزبر برش میزنیم. دقت کنید که از چاقوی کند استفاده نکنید چراکه باعث بیرون زدن کره از کنارههای خمیر خواهد شد.
- مرحله پنجم:
هر مثلث را از انتهای بزرگتر آن به سمت نوک مثلث رول کنید و بپیچید. سپس انتهای دو طرف کروسان را به شکل هلال کمی انحنا بدهید. در این مرحله میتوانید بین هر رول به دلخواه خود فیلینگ شکلات یا خامه بریزید. پس از آن کروسانها را در پروفر قرار دهید تا بعد از حدود 2.5 ساعت فرایند تخمیر به خوبی انجام شود.
- مرحله ششم:
در این فاصله مواد برای رومال کروسان را آماده میکنیم. زرده تخم مرغ را با خامه صبحانه، شکر، نمک و وانیل خمیر به میزانی که در رسپی نان کروسان هست، مخلوط کرده و با قلمو بر روی کروسان میمالیم. در صورت تمایل کمی شکر بر روی کروسان بریزید. سپس آنها را در فر با دمای 175 درجه به مدت 20 دقیقه قرار دهید تا روی کروسانها طلایی شود.
- مرحله آخر
در این مرحله برای طلایی شدن بیشتر سطح کروسانها میتوانید گریل فر را به مدت چند دقیقه روشن کنید. سپس فر را خاموش کرده و کروسانها را در دمای محیط قرار دهید تا خنک شود. با این راهنمای طرز تهیه کروسان به آسانی و با صرف وقت و دقت لازم، کروسانهایی خوشمزه خواهید داشت که صبحانه یا عصرانه شما را جذابتر خواهند کرد.